Kun je een sterke blog website maken zonder social media in te zetten? Tegenwoordig lijkt het alsof je alleen succesvol kunt zijn door actief op Instagram of Facebook te posten. Is elke dag posten écht zo waardevol om bezoekers te krijgen? Minder dan je denkt! Ik heb dit getest en het resultaat is heel interessant.
Herken je dit?
“Instagram is dé manier om je bedrijf te laten groeien!”
“Cursus: hoe ik 100k verdiende via Facebook!”
… dit kom je dagelijks tegen als ondernemer
Als jij een blog hebt, of wil starten, lijkt het wel alsof Facebook en Instagram een onmisbare stap zijn om publiek te verbinden aan jouw blog. Sterker nog, één van de eerste dingen die jonge startende ondernemers doen, is een account aanmaken op alle hippe sociale netwerken.
Maar is dit echt nodig? Heb je écht een social media following nodig om traffic op je blog te krijgen?
What if Instagram shuts down tomorrow? 95% of you (jonge online ondernemers) will disappear. Because everyone is so one-dimensional. So what should you do? You use social media platforms to get peoples’ attention. But you hold people by building your own channels by mail and data. You should podcast. Produce videos. Build up your own email list.
Motivatie en marketing-guru Gary Vaynerchuck
Mijn experiment: een niche-blog zonder social media
In november 2018 heb ik een website gebouwd rondom een groeiend onderwerp: Soft top surfboards.
Ik had een maand pauze genomen tussen twee grote freelance opdrachten. Ik reed (want vliegen is voor mensen met haast) naar Zuid Spanje, huurde en appartementje aan zee en heb in één maand tijd een volledig gevulde content website gemaakt.

Week 1 – Keyword research gedaan. Ik had drie onderwerpen waar ik genoeg voorkennis over had om minstens 30 lange in-depth artikelen te schrijven. Mijn onderwerpen waren:
- Mountainbikegebieden in Europa
- Wijngaarden in Nederland
- Soft top surfboards
Soft top surfboards bleek naar aanleiding van mijn keywords onderzoek de meeste potentie te hebben. (dat wil niet zeggen dat ik nooit iets met de andere onderwerpen ga doen!;))
👉 Als je eenmaal snapt welke tools je kunt inzetten om Keyword-research te doen, gaat er echt een wereld voor je open. Je kunt zo een lijst maken met tientallen onderwerpen waar echt een content tekort is. Dat wil zeggen: waar er ruimte is voor goede content en waar jij dus snel hoog kunt eindigen in Google.
Ook op basis van keyword research (ik heb hier heel fijne methodes voor) een article-list gemaakt. Aangezien organic search dé belangrijkste bron van traffic zou worden, is goede SEO essentieel. Als je wil, kun je mijn article-list zien, mail me even.
Week 2 – Onderzoek gedaan naar de naam. Ik wilde graag een 3 of 4 lettergrepen naam die makkelijk uit te spreken was, die internationaal was en die een community-feel had. Na wat heen-en-weren met een vriendin van me die native Engels spreker is, heb ik gekozen voor FoamieCrew (een foamie is een soft top surfboard). Domeinnaam geregeld en WordPress geïnstalleerd.
En… 3 response artikelen geschreven.
Week 3 – Huisstijl en logo gedesigned. Goed WordPress thema geregeld. 6 artikelen geschreven. Blog post header gedesigned. 6 artikelen geschreven.
Week 4 – Alle response artikelen gepubliceerd. De website is nu live. En: heel belangrijk… Mijn pillar-post geschreven. Een artikel van meer dan 2000 woorden met zelf-gemaakte infographics, foto’s en zelfs een video. Nog 6 artikelen geschreven en gepubliceerd. De niche-website is nu zo goed als af.
En toen? Ook al staat de site nu live, en is hij klaar om bezoekers te verwelkomen, betekent het niet de surfers gelijk binnenstromen. Ook al heb ik alle artikelen SEO geoptimaliseerd (en grondig long-tail keyword research gedaan), het duurt even voordat de zoekmachines je website pagina’s indexeren.
Twee weken later begonnen enkele artikelen te ranken. De maanden erna bleven de bezoekers toenemen. Twee maanden na de livegang kwamen er consistent tussen de 100 en 200 bezoekers, en zo’n 300 pageviews per dag. De meeste bezoekers kwamen uit Australië en Nieuw Zeeland, waarschijnlijk omdat het daar zomer is.
De website haalde dus helemaal op eigen kracht, zonder social media of link building, oprechte bezoekers binnen. Mensen die een bepaalde vraag hadden, en deze intypten in een zoekmachine, kwamen bij mijn website terecht voor het antwoord.
Helemaal geen ondersteuning van social media platforms?
Heb ik voor deze blog dan helemaal geen social media ingezet? Voor mij zijn er twee soorten social media content platforms
- newsflash
- evergreen

De newsflash content platformen heb ik niet ingezet voor mijn niche blog. Maar: ik heb wel Youtube en Pinterest ingezet. Deze platformen worden vaak gezien als social media platformen, maar eigenlijk zijn het eerder zoekmachines. Pinterest is een zoekmachine voor beelden en Youtube is een zoekmachine voor video.
Deze twee heb ik na enkele weken ingezet. En drijft het veel traffic naar mijn website? Dat valt mee. Ongeveer 1/10e van mijn bezoekers komen via deze platformen naar mijn website. Het grote merendeel komt via organic search.
UPDATE APRIL:
De Youtube video heeft inmiddels 1500 weergaven gehad. Nog steeds slechts een kleine bron van traffic vergeleken met Google. Pinterest loopt nog niet echt. Ook nog niet veel moeite in gestopt. Bezoekersaantallen nemen elke maand met 70% toe. Ik kreeg in één keer megaveel bezoekers uit Rusland. Dit was niet echt een probleem, want ik heb mijn site goed beveiligd, maar het was irritant voor mijn statistiek. Ik heb een tijdje zitten aanmodderen om een plugin te vinden om deze fake bezoekers te blocken, uiteindelijk een developer ingehuurd om het te doen. Nu is www.foamiecrew.com geblokt voor Rusland.
Statistiek screenshot:

Gaaf om te zien dat de laatste tijd steeds meer mensen interactie zoeken. Ik krijg mailtjes van surfers wereldwijd die hun verhaal delen, of die me bedanken voor de waardevolle content.
8 van de 30 artikelen doen het echt erg goed, en brengen consistent bezoekers binnen. Voor zoektermen als ‘Soft top surfboard’ en ‘Decathlon surfboard review’ en ‘How to wax a soft top surfboard’ presteren de blogs goed: ze staan bovenaan in Google.

De komende tijd ga ik nog meer Blog experimenten doen! Ik zal binnenkort dit artikel updaten!
Methodes en inspiratie
- Income School – een Youtube kanaal van twee Amerikanen die goed uitleggen hoe je een niche-website bouwt en hoe je ze monetized.
- Yaro.blog