Je hebt besloten dat je vanuit het buitenland wil gaan werken. Gefeliciteerd! Nu moet je het nog regelen met je collega’s en je baas. Dit is niet eenvoudig. Ik deel graag mijn verhaal over hoe ik mijn baas vertelde dat ik een remote working agreement wilde.
Ik had mijn baas weinig gesproken de afgelopen weken. Woensdag hadden we een marketing brainstorm. Daarin was ik van plan de content marketing naar me toe te trekken. Om dat doel te bespoedigen, heb ik dinsdag een artikel geschreven en rondgestuurd. Als resultaat was iedereen in de marketing meeting positief over mij en mijn inzet. Het was niet meer dan logisch dat ik de content marketing zou gaan doen. Puntje gescoord.
Vrijdag heb ik mijn baas apart geroepen om een veelbelovende energiemonitoringsproject te pitchen. Dit resulteerde in een super leuk gesprek waarin ik mijn waarde voor het bedrijf wist te benadrukken. Rond 17.00 gingen de biertjes open. De zon brak door. Toen heb ik al mijn moed bij elkaar verzameld en zei ik: R., heb je even? Reactie: Ehhh misschien. Waar gaat het over? N: Ik wil iets belangrijks bespreken. Graag voor het weekend. Met bier. R: nou oké dan. Kwartiertje.
We liepen naar de vergaderkamer. R: nou, kom maar op.
Ik: Ik ga naar Portugal. Dat is zeker. Maar ik wil nog geen afscheid nemen van dit bedrijf.
R, lachend, een soort van bewondering in zijn ogen. ‘Oke’. Je gaat naar Portugal. Dat heb je al besloten? Wanneer ga je?
Ik: Eind mei.
R: dat betekent dat als we het niet eens worden over je voorstel – we onze werkrelatie met je beëindigen.
Ik: Ja, daar ben ik me van bewust en dat risico aanvaard ik.
Vervolgens legde ik mijn A4’tje met mijn voorstel voor Remote Werken op tafel.
Ik: Ik doe dit alleen, omdat ik weet dat het bedrijf hier ook kan profiteren. Hoe? Dat staat in dit voorstel.
Timing
- Zorg dat je in beeld ben. De onzichtbare werknemer heeft niet weinig leverage. Het is goed als je net je meerwaarde hebt bewezen door een kick-ass voorstel of een zeer succesvolle actie te delen. In dat moment dat je je goed voelt over je prestaties, heb je meer onderhandelingsruimte.
- Neem nooit het woord : ‘vragen’ in de mond. Voorstellen is veel beter! Je doet een voorstel. De andere partij kan een tegenvoorstel doen. Dit is een methode die je erg ver kan brengen in je werk!