Het kostte mij maar 20 minuten om een Remote Working Proposal te maken. Dat was een teken dat ik er lang genoeg mentaal op voorbereid ben en dat het tijd is om de trekker over te halen.
Het was tijd.
Ik werkte als een product & service developer voor een innovatief energiebedrijf. Ik hield echt van mijn werk. Mijn collega’s waren leuk en ik stond achter de missie van het bedrijf. Toch besloot ik dat ik mijn eigen script moet blijven volgen. Ik wilde graag naar Zuid Europa om meer buiten te zijn. En ik wilde blijven werken voor het energiebedrijf.
Een Remote Working Overeenkomst is de manier om dat te doen.
Dit is nog een vrij nieuw verschijnsel. Ik geef je hier input voor hoe je je eigen Remote Working voorstel kunt schrijven. Inderdaad: de volgorde is als volgt: Eerst een Remote Working voorstel, dan pas de overeenkomst.
Regels voor een Remote Working Overeenkomst
Regel #1: Niet vragen maar voorstellen. De relatie tussen jou als werknemer en je werkgever is er één van gelijken. Ja, je baas geeft je je loonstrook. Jij geeft je baas iets wat nog veel meer waarde heeft: JOUW TIJD! En zeker als je nog jong en fit bent, is tijd het meest waardevolle dat je hebt. (check dit maar met oudere mensen – die zullen dit bevestigen).
Een gelijke relatie houdt dus in dat je dus niet hoeft te vragen maar met een voorstel kunt komen. Als het een voorstel is waar de ander ook wat aan heeft, is het helemaal niet brutaal. Dat brengt ons bij:
Regel #2: Focus op wat de Remote Working Overeenkomst het bedrijf kan brengen in plaats van wat het jou brengt. Onthoud goed: jij hoeft je baas niet te overtuigen dat het zo goed is voor jou als je een half jaar op één of andere tropische bestemming zit. Nee, dat zal je baas zich wel kunnen voorstellen. Strand, zee, cocktails…
Dit is key:
Waarschijnlijk mag je baas jou gewoon en gunt hij/zij jou het beste. Maar de prioriteit van je baas is de waarde van het bedrijf doen groeien. Als je in staat bent om hem of haar ervan te overtuigen dat werken op afstand waarde aan het bedrijf toevoegt – dan ben je in de goede richting.
Regel #3: Metsel het niet dicht! Je legal advisor zal je vertellen: “zorg dat alles op papier staat!” En natuurlijk, je wilt niet een losse bij elkaar geraapte overeenkomst hebben. Maar de basis voor een goede afspraak over werken op afstand is toch : vertrouwen. Je verwacht van je baas dat hij/zij vertrouwt dat jij ook daadwerkelijk goed werk gaat leveren terwijl je niet op kantoor bent. Dat is nogal wat! Stop dus niet je voorstel vol met zinnen als ‘in het geval dat verzaakt wordt X te doen, zal maatregel Y van toepassing zijn..’ etcetera. De juridische meuk komt later wel. In dit stadium wil je zorgen dat je werkgever open staat voor het feit dat jij (een tijd) zonder fysieke aanwezigheid door blijft werken. Je werkgever gaat je doorbetalen terwijl je niet op kantoor zit. Dat is enorm voor je collega’s.
Spendeer niet te veel tijd aan het inbouwen van juridische checks & balances. Je wil dat het bedrijf jou beloont op basis van output – verwacht dan ook hetzelfde van hen.