Ik deel het aantal bezoekers van één van mijn websites die nu 5 maanden oud is. Dit blog is gemaakt in een paar weken en krijgt veel bezoekers vanuit Google. Ik had al meerdere bedrijfswebsites gemaakt, maar nog nooit een zogenaamde ‘niche website’ (= een blog die veel bezoekers krijgt door goede blogs over een bepaald niche onderwerp). Een van de redenen om deze website te maken was om dit te leren: hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website? We zijn nu 5 maanden verder en ik heb ontzettend veel geleerd over hoe je het aantal bezoekers op je website of blog kunt vergroten.
Hier zijn de tips voor hoe je meer bezoekers op je website krijgt:
- Schrijf artikelen over zoektermen
- Schrijf lange artikelen
- Maak een behulpzame video op Youtube
Laat ik je eerst wat meer vertellen over mijn proces.
Elk jaar neem ik 2 maanden ‘vrij’ van opdrachtgevers en stort ik me op mijn eigen creatieve projecten. Soms met andere ondernemers, soms alleen. (Ik raad dit iedereen aan! Dit is zo ontzettend goed om in creatiemodus te komen en om dingen te bouwen die op de lange termijn nuttig zijn!) In november 2018 besloot ik een maand naar Spanje te gaan, een huisje te huren aan zee en een blog te bouwen.
Ik had meerdere sites gemaakt, maar nog nooit een niche blog volgens een bepaalde, geordende methode. Het doel van de website was om te experimenteren met SEO en te kijken of het lukte om binnen 2 maanden goed te ‘ranken’ in Google. Dankzij onderstaande acties heeft dit blog nu zo’n 500 pageviews per dag en is het voor mij een leuke bron van inkomsten geworden.
1. Schrijf artikelen over zoektermen
Soms hoor je wel eens: ‘Blogs zijn dood. Niemand leest toch meer tegenwoordig? En bovendien, waarom zou iemand geïnteresseerd zijn in hoe jouw dag was?” Ik ben het hier gedeeltelijk mee eens.
👉 Ten eerste: een blog is een vorm van content. Content is machtiger dan ooit. Of het nu video, audio (podcast) of tekst is. Content is dé manier om een stevige online aanwezigheid neer te zetten. Het mooie van blogs is dat ze bestaan uit woorden. En woorden zijn dé manier hoe Google en andere zoekmachines orde aanbrengen in de ongelooflijke veelheid van het web. Als iemand intikt:
dan zorgen de zoekmachines dat er artikelen bovenaan komen te staan die over dát onderwerp gaan. Misschien lezen mensen niet het hele artikel, daar gaat het ook niet om. Het gaat erom dat ze op de site terechtkomen van degene met de passende content. Met het antwoord op hun vraag. Als ze via de zoekmachine op een blog terechtkomen met een artikel genaamd: “hoe je rouwverwerking bespreekbaar kunt maken bij jonge kinderen”, reken maar dat degene achter de computer opgelucht is om het artikel te vinden. En wellicht de telefoon oppakt om een afspraak te maken met de therapeut die het artikel schreef.
👉 Ten tweede: “niemand zit te wachten om te lezen hoe jouw dag was.” Is dat zo? Veel mensen denken nog steeds bij bloggen aan het bijhouden van een virtueel dagboek. Daar komt het oorspronkelijke woord weblog ook vandaan. In de content marketing is bloggen een manier om tekstuele content te creëren die mensen verder helpt. En lezen hoe leuk jouw klantendag was, is niet heel behulpzaam. En het is zeker niet een manier om geïndexeerd te worden door Google. Want wie typt er nou in: hoe leuk was de klantendag van massagecentrum Lopik? Niemand! (of het in de SEO en marketingwereld gezegd wordt: de zoekvolumes van die zoektermen zijn erg laag).
Het grootste gedeelte van de zoekvragen in Google zijn daadwerkelijk vragen. Mensen gebruiken online zoekmachines om een antwoord te vinden. “Beste reistijd Pyrennéeën”, “Hoe repareer ik de kraan”, “Hoe krijg ik meer bezoekers op mijn website”. Het is dus erg krachtig om antwoorden te geven op zoekvragen.
Ik adviseer de volgende mix: Schrijf 30 artikelen over een specifiek onderwerp. Schrijf 27 antwoord-artikelen, 2 persoonlijke artikelen en 1 uitgebreide tutorial of guide.
Een voorbeeld van mijn blog. Voordat ik begon met de site, had ik al een lijst klaar met 20+ onderwerpen voor artikelen. Deze hield ik bij in een overzicht op Slack.

Dat dit een effectieve methode is, blijkt wel uit de bezoekersaantallen. Als we een paar maanden later naar de artikelen kijken, zien we het volgende. Hieronder zie je op welke zoektermen (keywords) mijn blog nummer 1 of 2 op Google scoort.

2. Schrijf lange artikelen
Maak je antwoord-artikelen tenminste 1000 woorden, en je uitgebreide guide of tutorial minimaal 2500 woorden. Google en andere zoekmachines indexeren long-form content beter dan korte snippets. Als je op jouw onderwerp of zoekvraag hoog in Google wil komen, loont het dus om langere artikelen te schrijven.
De persoonlijke blogs hoeven dat niet te zijn. Deze hebben immers een andere functie dan de antwoord blogs en de gids. De functie van een paar persoonlijke blogposts is niet om in Google opgenomen te worden maar om een menselijke kant te laten zien als mensen eenmaal op je website zijn beland.
3. Maak een behulpzame video op Youtube
Wellicht is het je opgevallen (understatement 🤣) maar ik ben geen fan van Social Media. Veel mensen en websites zullen jou vertellen dat dé manier om meer bezoekers te krijgen Social Media is. Well… I’m not one of them. Om meerdere redenen. Zoals deze.
Een slimme marketer zet in op Evergreen in plaats van Newsflash. Dit is een principe uit de online cursus Marketing zonder Social Media. Youtube is in mijn ogen geen Social Media, maar een zoekmachine. Net zoals Bing, Ecosia en Google. Daarom is een belangrijke tip van mij om meer bezoekers op je website te krijgen, om een video op Youtube te plaatsen. En net zoals het principe bij blog content geldt voor video-content: Geef antwoord op een bepaalde vraag.
🎬 Bekijk mijn screenshare video hieronder:
Ik ben geen mega slimme webbouwer. Ik heb ook geen jarenlange SEO cursus gedaan. Ik heb gewoon veel geprobeerd en gezien wat wel en niet werkt. Dat deel ik graag. Je kunt een goede blog bouwen in een paar weken tijd, echt! Eigenlijk draait alles om het hebben van de juiste zoektermen/keywords. Op welke vraag ga jij antwoord geven? Hoe toegespitster die vraag, hoe makkelijker het is om jouw antwoord bovenaan te krijgen. Ik maak graag een zoekwoordenonderzoek voor jouw bedrijf of eenmanszaak. Of, als je opzoek bent naar een snelle, goedkope oplossing, neem deel aan de cursus Marketing zonder Social Media.