Sinds het ontwikkelen van de cursus Marketing zonder Social Media ben ik nog meer fired up dan ooit om mensen te leren dat Facebook en Insta niet ‘the only way’ zijn. Waarom? Omdat ik voel dat we onderdeel zijn van een tegenbeweging.
OutoftheGrey voelt zich gesterkt door journalisten, klokkenluiders en opiniemakers die een boekje opendoen over Zuckerberg. In de afgelopen maanden zijn er nieuwe boeken, interviews en podcasts verschenen waarin de negatieve effecten van Facebook, Instagram en Twitter aan het licht komen.

Onze vraagtekens bij het nut van Social Media worden mainstream. En dat is een goed ding.
We zijn moe geworden van tech-miljardairs die zeggen de wereld te verbeteren maar vervolgens ALLES doen om belasting te ontduiken. We zijn moe geworden van hippe advertenties (met plaatjes van vrolijke meisjes met een kop koffie en een laptop) die ons proberen te verkopen hoe we 10.000 volgers kunnen krijgen. 📘 Lees in dit eerdere blog over hoe je marketing kunt doen zonder Social Media.
We zijn moe geworden van tech-miljardairs die zeggen de wereld te verbeteren maar vervolgens ALLES doen om belasting te ontduiken. We zijn moe geworden van hippe advertenties (met plaatjes van vrolijke meisjes met een kop koffie en een laptop) die ons proberen te verkopen hoe we 10.000 volgers kunnen krijgen.
En bovenal: we voelen dat Social een soort van digitale laag vormt, ver van de realiteit, waarin alle content om self-branding draait. Waar iedereen als een getrainde marketeer highlights van zijn of haar eigen leven cureert.
Onderstaande video is een collage van verschillende (ex) Facebook medewerkers, gedragswetenschappers en opiniemakers die ons waarschuwen over de negatieve effecten van Social Media.
Het meest interessante is dat het commentaar op Facebook en Insta niet meer komt van anti-tech of conservatieve mensen. Het komt juist van mensen die er heel dicht bij staan. Populaire influencers die hun geld verdienen met Social beginnen te openbaren hoe negatief het scrollgedrag en altijd online zijn was voor hen. Sterker nog: oprichters van Facebook en Instagram, Chris Hughes en Sean Parker, geven toe dat de intentie van het platform is om mensen verslaafd te maken.
“How do we consume as much of your time and conscious attention as possible? We were exploiting the vulnerability of humans. We understood this consciously and we did it anyway. It literally changes our relationship with society…” biecht Sean Parker (gespeeld door Justin Timberlake in The Social Network) op in een interview.
Zelfs één van de early investors van Facebook, die dus miljoenen kan verdienen met zijn aandelen, kon het niet langer over zijn hart verkrijgen om ‘niets’ te doen. Hij schreef het boek: Zucked – Waking up to the Facebook Catastrophe.
Los van de nadelen die gebruikers van het platform ondervinden, vind ik het een mega verlies van talent. De meest slimme gedragswetenschappers ter wereld zijn dus in het Facebook hoofdkantoor 50 uur per week aan de slag om algoritmes en trucjes te bedenken om gebruikers te laten verdwalen in de krochten van FB en insta. Terwijl we juist dat talent nodig hebben om in écht belangrijke sectoren te werken als groene energie en veiligheid.
Maar door alle advertentie-inkomsten (waar ontzettend veel Nederlandse ondernemers aan mee doen) is Zuckerberg in staat om een hoog salaris te betalen aan deze kantoormedewerkers. En dus blijven ze, zolang ze hun moraal kunnen onderdrukken.
De voordelen van Social Media wegen gewoonweg niet meer op tegen de nadelen.
Ja, er staan mooie plaatjes op Instagram. Ja, je kunt je concurrenten in de gaten houden. Ja, je kunt je eigen content de wereld in slingeren en gelijk zichtbaar maken aan al je volgers. Leuk. Maar weegt dit op tegen de negatieve invloed die Social Media heeft op ons?
Self-cutting is up 80% among young girls because of Social Media comparisons. That’s a pretty high price to pay for parents. The price each of us is paying for the Social Media tyranny that continues to march on is skyrocketing.
De sociale waarde van Social Media is kleiner aan het worden. Als in: de voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen. Niet alleen in society, maar ook individueel.
Dit is waarom OutoftheGrey gemotiveerd is om te laten zien dat het ook anders kan. Social Media is onderdeel van teveelheid. Teveel prikkels, teveel connecties, teveel tijd gespendeerd achter je scherm. Alleen door jezelf te wapenen tegen information overload is door te filteren.
Less but Better
OutoftheGrey helpt mensen hun productiviteit terug te krijgen. Less Social Media. Zelf als je je eigen bedrijf hebt of als je afhankelijk bent van marketing op Social Media. Blijf je meedoen met de grijze massa, die op een schreeuwerige manier probeert de aandacht te vangen met vlogs en ‘kijk mij eens’ videos? Of kies je voor een andere weg?
Waardevol artikel, dankjewel!